Plakat

Edvard Olbi (Edward Albee)
PRIMORJE (Seascape)

Prevod sa engleskog: Vladislava Gordić Petković

Režija: STEFAN SABLIĆ
Scenografija: Darko Nedeljković
Kostim: Maria Marković
Video: Full Frame studio
Organizacija: Jelena Tvrtković

Igraju:

Nensi: GORICA POPOVIĆ
Čarli: BRANISLAV ZEREMSKI
Lesli: IVAN MIHAILOVIĆ
Sara: TAMARA DRAGIČEVIĆ / ANKA GAĆEŠA

Premijera: 3. mart 2016.

Vođenje predstave: Milenko Adamov

Dizajn svetla: Duško Kovačević
Dizajn zvuka: Dragan Stevanović Bagzi
Maska i šminka: Dubravka Bušatlija

Realizacija zvuka: Miroslav Petruljević
Realizacija videa: Miloš Stanojević

Fotografije: Igor Mandić

“Koliko nam je poznato živimo samo jedan put i šta bi moglo biti gore od toga da stignemo do kraja života i shvatimo da ga ustvari nismo živeli?”
Edvard Olbi

REČ REDITELJA

Snovi detinjstva, duboko skriveni, panično osvešćivanje bez rešenja i neočekivano brzo putovanje naniže. Nesrećni, ne razumevajući ni sami zbog čega nas neki slučajni okidač pokrene, mi dotaknemo te snove i naš život se urušava, jer teško pronalazimo rešenje.
Da li je životinjama bolje jer nemaju osećanja, svest? Tako je isključeno zlo, mržnja, laži, izdaja, demagogija. Životinjski svet lišen je strašnog zla koje samo čovek ume da proizvede. Duhovito i bolno umetničko delo Edvarda Olbija.
Stefan Sablić

DOBRO KONTROLISANI MINIMUM

„…Drama SEASCAPE Edvarda Olbija predstavlja izazov za prevodioca od samog naslova – seascape je primorje, marina, obala, dakle prostor uz more. Međutim, primorski predeo je sasvim sporedna stvar u zapletu drame: njeni junaci su Čarli i Nensi, stariji bračni par koji prilikom letovanja na moru sumira svoj život u iščekivanju skore smrti. Doslovno niotkuda, pojavljuju se dva bića slična njima – mužjak i ženka po imenu Lesli i Sara – koja tek treba da prođu evoluciju i postanu ljudi. Lesli i Sara izranjaju iz vode, vođeni neobjašnjivom ali neutaživom potrebom da na kopnu pronađu novi život. Dakle, primorski predeo je tek ram za sliku jedne parabole o evoluciji, o sticanju identiteta, o upoznavanju novih mogućnosti. U reči seascape čujemo i reč escape koja znači beg, i to će nam razrešiti nedoumicu – reč je o bežanju koje je nužno vezano za more. Dok bračni par beži na more kako bi potrošio svoje poslednje rezerve vitalnosti, čudni čovekoliki reptili beže iz mora u potrazi za novim životom. (…)
Odlaskom na letovanje, bračni par pokušava da se otrgne konvencionalnom, strogo kontrolisanom načinu života, rutini koja čeka nemoćne starce – rutini kojoj bi se Čarli rado prepustio da nije vitalne i odlučne Nensi koja se odupire starenju i smrti. Njihovo poslednje letovanje zaista će biti drugačije od svih drugih, a sve buduće razglednice sadržaće priču o neverovatnom susretu s morskim stvorenjima – priču kojoj se neće verovati.“
Vladislava Gordić Petković, Scena, jan/feb 2002, str. 109-113

 

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
New City Company