11. februara 2020.

 

Praizvedba drame ’’ne pre 4:30 niti posle 5:00’’ Filipa Grujića, za koju je 2019. nagrađen na konkursu Sterijinog pozorja za najbolji originalni dramski tekst, dogodiće se na sceni Petar Kralj Pozorišta Atelje 212 u režiji Anđelke Nikolić.

Reč je o savremenom dramskom tekstu, gde autor posebnu pažnju posvećuje formi teksta. Glavni lik, Muškarac, se vraća iz Šangaja u svoju porodičnu kuću u Srbiji, gde zatiče ostarelu Majku, mlađeg Brata koji je sada oženjen i ima dete, upoznaje Ženu od svog brata koja je po inerciji pristala na porodični život, i saznaje da se njegova velika ljubav Ona, lokalna frizerka, udaje za drugog čoveka.

Komad je zapravo niz slika koje inicira povratak jednog člana porodice u život njegove porodice.Taj niz je suptilni koloplet emocija, sećanja i pokušavanja da se izgrade nove veze i možda pokidaju stare.

U predstavi igraju: Uroš Jakovljević, Dejan Dedić, Jovana Gavrilović, Ana Mandić i Draga Ćirić Živanović. Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Olga Mrđenović. Dramaturg Dimitrije Kokanov, kompozitor Srđan Marković, a lektorka  Dijana Marojević.

Filip Grujić je zapažen dramski pisac koji je sa prethodna dva komada  istican na konkursima Sterijinog pozorja, drama „Tamo gde pevaju“, komad „Ovde je lepo“ u režiji Milje Mazarak.

Rediteljka Anđelka Nikolić je u Pozorištu Atelje 212 postavila komad Ežena Joneska „Makbet“ (2015) i autorski projekat sa Milanom Markovićem „Da nam živi, živi rad“ (2010).  Anđelka Nikolić je do sada uspešno režirala praizvede domaćih savremenih pisaca, a za režiju komada Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“ dobila je Sterijinu nagradu.

Premijera komada „Pred svitanje“ po drami Filipa Grujića „ne pre 4:30 niti posle 5:00“ je planirana u prvoj polovini aprila  u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem.

 

 

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT