27. marta 2020.

 

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta , već 58 godina od 1961. godine, širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27. mart.

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsednik Arvi Kivima iz Finske, predložio je da se proslavlja Svetski dan pozorišta. Njagov predlog je prihvaćen sa oduševljenjem. Od tada se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) obeležava Svetski dan pozorišta na različite načine. Na taj dan pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima. Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine.

Povodom obeležavanja Svetskog dana pozorišta, 27. marta, sva pozorišta u gradu, snimila su zajednički ovogodišnju međunarodnu poruku pod nazivom “ Pozorište kao Svetilište“, koju je napisao Šahid Nedim dramaturg iz Pakistana.

Danas je dan kada su sva naša i svetska pozorišta jedna velika, ujedinjena scena.

 

Večeras u 20 časova, na Svetski dan pozorišta, Atelje 212 će kao poklon svojoj publici, emitovati kultnu predstavu „Radovan treći“ na svom facebook kanalu u okviru akcije „POZORIŠTE ZA SVA VREMENA “.

Klikom na link ispod, posetite naš facebook kanal:

Srećan nam Svetski dan pozorišta!

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT