06. juna 2020.

 

Pozorište Atelje 212 je na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture za digitalizaciju dobio podršku za prvu fazu realizacije projekta “ Digitalna kolekcija i čitaonica Pozorišta Atelje 212 „.

U prvoj fazi biće nabavljena neophodna oprema, pomoću koje će biti digitalizovana i trajno sačuvana Arhiva pozorišta. U digitalnu formu biće preneti svi tekstovi drama ( izvođenih i neizvedenih ) koje Atelje 212 poseduje, sve fotografije, audio i video zapisi, plakati, programi, pozivnice, ulaznice, rukopisi, skice dekora, kostima i ostali materijal koji svedoči o vremenu i umetnicima, zaposlenima, ali i publici tokom više od pola veka postojanja i rada.

Konačni rezultat ovog projekta biće otvaranje digitalne čitaonice Ateljea 212, pozorišnog arhiva ne samo ovog pozorišta, koji će biti dostupan svima onima koji žele da se upoznaju, da izučavaju ili da jednostavno uživaju u pozorišnoj, savremenoj baštini našeg pozorišta koji su stvarali umetnici 63 godine postojanja pozorišta.

Projekat digitalizacije celokupne arhive pozorišta, omogućiće profesionalcima, studentima, pozorišnim stvaraocima, ali i širokoj javnosti uvid u celokupnu istoriju Ateljea 212, omogućiće zaštitu postojeće arhive i doprineće osavremenjivanju načina prezentovane građe. Na taj način, Atelje 212 će i dalje ostati mesto otkrića za novu generaciju naše buduće, verne publike, mesto koje poznaje  duh vremena i kreira prostor jedinstvenog doživljaja, neuporedivog sa drugim sadržajima koji nas okružuju.

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT