18. jula 2021.

Pozorište Atelje 212 gostuje sa predstavom LOUNLI PLENET 19.07.2021 u Muzeju grada, Kuslevova kuća.

LOUNLI PLENET   (LONELLY PLLLANET)
turistička tura kroz dis(u)topiju

 

Koncept i tekst:
Maja Pelević, Dimitrije Kokanov, Olga Dimitrijević, Tanja Šljivar, Igor Koruga

Lounli plenet je predstava imerzivnog karaktera, koja se izvodi u otvorenim i zatvorenim prostorima, oko i u zgradi pozorišta, namerno izbegavajući klasičan scenski prostor, odnosno samu scenu. Kroz kolažnu strukturu pet autorskih i izvođačkih glasova, koji se međusobno prepliću i prožimaju, umetnici vode propisno distanciranu publiku na turističku turu kroz obe strane novčića utopije i distopije naše (pozorišne) svakodnevice.

Pozorišta su početkom epidemije prva zatvorila vrata, s obzirom na nemogućnost okupljanja većeg broja ljudi u javnom prostoru. Opet, tzv. socijalno distanciranje ne bi trebalo niti smelo da znači ukidanje javne sfere, kao ni praksi izvođenja. Ako smo kao umetnici i pre morali da razmišljamo tržišno i nudimo se na tržištu rada konstantno smišljajući nove projekte, sa koronom je i naša prekarna pozicija pojačana. Autori su svesni ironije inherntne ovom projektu i svesno će pokušati da je preobraze u njenu suprotnost – autentično necinično političko promišljanje budućnosti.. Svet je i pre epidemije bio nepravedan, ranjen i nepodnošljiv. Epidemija virusa povećava vidljivost korpusa savremenih nejednakosti koje živimo, a našu maštu burno provocira da operiše između zamišljanja boljeg sveta i mraka budućnosti koju ispunjavaju glad, nadziranje i strah.

Kroz pet autorskih glasova pokušaćemo da provedemo publiku kroz pejzaže i puteve tih transformisanih budućnosti koje nas očekuju. Lounli plenet predstavlja slalom kroz moguće utopije i distopije naših gradova i naših intimnosti i fokusira se na nekoliko pitanja: Kako koristimo javni prostor da preobratimo naša individualna pitanja i potrebe u društvena? Kako promišljamo o svetu pre i posle pretnje koja je došla da ostane, u različitim, još opasnijim oblicima? Kako sprovodimo najelementarnije interakcije sa drugim ljudima, predmetima, bićima dok smo u poziciji apsolutne neizvesnosti o tome kakav sve nas život čeka sutra? Ova predstava reflektuje na svet prve polovine 2020. godine, dok istovremeno pokušava da promišlja forme teatra koje se mogu odvijati i uprkos virusu, a posledično tome, i potencijalne forme zajedništva u javnom prostoru budućnosti.

 

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT