28. avgusta 2021.

FILMSKI SUSRETI u Nišu završeni su tradicionalnom dodelom nagrada.

Žiri u sastavu Ljiljana Dragutinović, Svetislav Goncić i Bane Tomašević dodelio je Gran pri Nenadu Jezdiću,  za ulogu Kašike  u filmu Vikend sa ćaletom Miroslava Momčilovića.

Žiri je odlučivao između rola ostvarenih u 11 filmova prikazanih u zvaničnoj konkurenciji tokom prethodnih šest festivalskih večeri.

Nagrada „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Tamari Dragičević na Festivalu glumačkih ostvarenja.

Nagradu je dobila za ulogu pevačice narodne muzike Silvane Armenulić u filmu Toma reditelja Dragana Bjelogrlića.

Nagrada „Milorad Mandić Manda“ za najbolje ostvarenu komičnu ulogu pripala je Gordanu Kičiću za ulogu Veljka u filmu Realna priča.

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ – Niš je jedinstvena manifestacija filmske umetnosti koja isključivo vrednuje kreativni rad filmskih glumaca.

Festival je počeo sa radom davne 1966. na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije, projekcijom filmova na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. Prvi put su se tada glumci okupili u Nišu da bi se družili i nagradili one koji su pružili najbolje kreacije na filmskom platnu. Do raspada Jugoslavije niški Filmski susreti su bili festival glumačkih ostvarenja svih tada bratskih republika Jugoslavije a od njenog raspada festival glumaca Srbije.

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT