12. oktobra 2021.

Позориште Атеље 212 договорило је и започело сарадњу са једним од најзначајнијих светских авангардних позоришта, Teatrom La MaMa из Њујорка.
La МаМа као носилац пројекта, Атеље 212 и Театра Kендра из Приштине, уз подршку Фондације „Мој Балкан“ Њујорк/Београд, управо су започели пробе представе BALKAN BORDELLO, по драми Јетона Незираја, а у режији Блерте Незирај.
Драма је базирана на Есхиловој трилогији Орестија, као сага о балканској породици.
Ова драма обојена специфичним црним хумором дотиче саму суштину балканског темперамента, прати узлете и падове људске душе и истиче апсурдност епохе, античке али и савремене која се темељи на насиљу и мржњи.
У предстви игра међународна екипа глумаца, глумци Атељеа 212: Светозар Цветковић и Иван Михаиловић, глумци Teatra La MaMa: Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naserи, глумица из Приштине Верона Kоџа.
Драматург на представи је Димитрије Kоканов а међународну ауторску екипу чине и италијански композитор Габријеле Марангони, амерички костимограф Габријела Бери, мајстор светла из Холандије, Јан Перего, кореограф из Тиране Ђерђ Превози и сценографкиња из Београда Марија Kалабић.

Извршни продуцент представе је Бека Вучо.

Представа се изводи на енглеском језику са преводом на српски.

Представа BALKAN BORDELLO имаће своју приштинску премијеру 03. новембра, београдска премијера у Атељеу 212 планирана је 8. новембра. Њујоршка премијера планирана је за почетак априла 2022. године. у Teatar La MaMa  на њујоршком Ist Endu планирано је да се одигра 10 представа током априла 2022. године.
BALKAN BORDELLO ће се у Атељеу 212 изводити на Сцени Мира Траиловић, а у Teatar La MaMa на Сцени која носи име утемељитељке овог позоришта – легендарне Елен Стјуарт.

Ове године Атеље 212 обележава 65 година од оснивања, а Teatar La MaMa 60 година рада. Елен Стјуарт и Мира Траиловић биле су повезане деценијским пријатељством, та њихова уметничка повезаност огледала се и у гостовањима La MaMe на неколико издања фестивала БИТЕФ.
Представом BALKAN BORDELLO Атеље 212 наставља своју мисију повезивања светских савремених уметника и позоришта, нарочито уметника и институција из нашег региона.

© 2009-2015 Позориште Атеље 212
Установа културе, Светогорска 21, 11000 Београд, Србија
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Продукција и подршка
ComIT