12. oktobra 2021.

Pozorište Atelje 212 dogovorilo je i započelo saradnju sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom La MaMa iz Njujorka.
La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatra Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije „Moj Balkan“ Njujork/Beograd, upravo su započeli probe predstave BALKAN BORDELLO, po drami Jetona Neziraja, a u režiji Blerte Neziraj.
Drama je bazirana na Eshilovoj trilogiji Orestija, kao saga o balkanskoj porodici.
Ova drama obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.
U predstvi igra međunarodna ekipa glumaca, glumci Ateljea 212: Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa: Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naseri, glumica iz Prištine Verona Kodža.
Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije, Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić.

Izvršni producent predstave je Beka Vučo.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski.

Predstava BALKAN BORDELLO imaće svoju prištinsku premijeru 03. novembra, beogradska premijera u Ateljeu 212 planirana je 8. novembra. Njujorška premijera planirana je za početak aprila 2022. godine. u Teatar La MaMa  na njujorškom Ist Endu planirano je da se odigra 10 predstava tokom aprila 2022. godine.
BALKAN BORDELLO će se u Ateljeu 212 izvoditi na Sceni Mira Trailović, a u Teatar La MaMa na Sceni koja nosi ime utemeljiteljke ovog pozorišta – legendarne Elen Stjuart.

Ove godine Atelje 212 obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar La MaMa 60 godina rada. Elen Stjuart i Mira Trailović bile su povezane decenijskim prijateljstvom, ta njihova umetnička povezanost ogledala se i u gostovanjima La MaMe na nekoliko izdanja festivala BITEF.
Predstavom BALKAN BORDELLO Atelje 212 nastavlja svoju misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, naročito umetnika i institucija iz našeg regiona.

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT