Plakat

Trejsi Lets

AVGUST U OKRUGU OSEJDŽ

Prevod: Milica Mihajlović

Reditelj: LJILJANA TODOROVIĆ
Scenograf: Magdalena Vlajić
Kostimograf: Snežana Pešić Rajić
Dramaturg: Ivana Dimić
Izbor muzike: Ljiljana Todorović
Lektor: Dr Ljiljana Mrkić Popović
Asistent režije: Danka Sekulović
Autor videa: Ognjen Glavonić
Organizator: Nevena Vučković

IGRAJU:

Vajolet Veston: DARA DŽOKIĆ
Barbara Fordam: ANITA MANČIĆ
Bil Fordam: BRANIMIR BRSTINA
Džin Fordam: JELENA PETROVIĆ
Ajvi Veston: JELENA ĐOKIĆ
Karen Veston: MILICA MIHAJLOVIĆ
Meti Fej Ejken: BRANKA ŠELIĆ
Čarli Ejken: MLADEN ANDREJEVIĆ
Mali Čarls Ejken: DEJAN DEDIĆ/PETAR BENČINA
Džona Monevata: ISIDORA MINIĆ
Stiv Hajdebreht: GORDAN KIČIĆ / BOJAN ŽIROVIĆ
Šerif Dion Gilbo: NENAD ĆIRIĆ
Beverli Veston: DRAGAN NIKOLIĆ – specijalna pojava

Inspicijent: Emilija Rafajlović
Sufler: Marina Vujević

Premijera: 2. mart 2014.

Tri sestre Veston, Barbara, Karen i Ajvi, vraćaju se kući da bi podržale i pomogle majci Vajolet u teškim trenucima. Situacija će se promeniti s lošeg na gore kad se ispostavi da se njihov otac udavio. Šira porodica dolazi na sahranu, ali vrućina u vazduhu i visoka temperatura (42 stepena!) dodatno će se zapaliti iznošenjem tajni i laži na videlo ispod krova porodične kuće. “Meni ništa ne promiče. Sve ja vidim!”, vikne Vajolet u jednom trenutku. “Vrelo ništavilo“ izgara u klaustrofobičnoj Vajoletinoj kući, gde se trajno naselila “duhovna potištenost“, onako kao što se u svaku poru gnjilog porodičnog stabla Vestonovih zavukla trulež. Likovi s “tragičnim izrazima lica“ mogu pobeći iz te kuće, ali ne i od sebe samih.

OVOGODIŠNJI KANDIDAT ZA OSKARA NA SCENI ATELJEA 212!

Sigurno jedna od najuzbudljivijih novih američkih drama, u kojoj se smenjuju žestoki smeh i tuga, “Avgust u okrugu Osejdž” savremenog američkog pisca Trejsija Letsa je drama o komplikovanim međuljudskim, ljubavnim i porodičnim odnosima koja se odvija jednog avgusta u malom okrugu u Americi. Priča o mračnoj istoriji jedne porodice, o ženama jake volje koje je život odvojio, a porodična kriza ponovo vratila u kuću u kojoj su odrasle, kod problematične žene koja ih je podigla – donela je piscu Trejsi Letsu, pored mnogobrojnih nagrada, i onu najprestižniju – Pulicerovu nagradu za 2008. godinu, a kritičari ga već porede sa Judžin O’Nilom ili Edvardom Olbijem. Komad je premijerno postavljen u Čikagu, 2007. godine, a odmah zatim i na Brodveju, gde je imao preko 650 izvođenja do kraja 2009. godine.
Ova drama sa komičnim elementima sa velikim uspehom igra se u američkim pozorištima, kao i u Velikoj Britaniji, Izraelu, Portoriku, Australiji, Nemačkoj, Argentini, Švedskoj, Danskoj, Peruu, Španiji, na Novom Zelandu, u Holandiji, Indiji…
Po ovom komadu 2013. godine snimljen je istoimeni holivudski film sa Džulijom Roberts i Meril Strip u glavnim ulogama, koje su im već donele nominacije za ovogodišnje filmske nagrade Oskar.

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT