Plakat

Ведрана Клепица

БЕЛИ БУБРЕЗИ

Редитељка: Исидора Гонцић
Драматург: Димитрије Коканов

Костимографкиња: Мина Миладиновић

Сценограф: Милан Миладиновић

Композиторка : Ирена Поповић

Сценски покрет: Игор Коруга
Организаторка: Јелена Твртковић

Aсистент организаторке: Лазар Ненадић

Aсистент драматурга: Ђорђе Косић

ПОДЕЛА

ЈОВАНА СТОЈИЉКОВИЋ

КАТАРИНА МАРКОВИЋ

ДРАГАНА ЂУКИЋ

ЖЕЉКО МАКСИМОВИЋ

МАРИЈА ЈЕЛИЋ

 

Бели бубрези (у оригиналу Бијели бубрези) савремени  драмски текст све успешније хрватске списатељице Ведране Kлепице. Kомад на духовит, ироничан и сатиричан начин, вештим поетским језиком обрађује тему положаја жена у патријархату. Ауторка промишља дистопијску слику патријархално устројеног друштва, друштва које је у будућности све више ослабљено и девастарино капиталистичким механизмима трошења сопствених материјалних и духовних димензија.

Бели бубрези су драмски текст о женама у некој, рекло би се балканској, руралној средини, у будућности. У том недефинисаном времену и непрецизираном локалитету који неодољиво подсећа на наш овдашњи кулурни контекст Kлепица поставља готово архетипске слике породичних, брачних и колективно женских пријатељских односа.

Ауторка у овим комадом на неки начин реферише на драматургију драма апсурда која је значајна у сагледавању репертоар Позоришта Атеље 212 у Београду.

Редитељки Исидори Гонцић ово је други пут да режира у овом позоритшу, након што је дипломирала са Јонесковим комадом Ћелава Певачица на сцени Петар Kраљ.

Kомади Ведране Kлепице су до сада извођени у у Хрватској, Великој Британији, Немачкој, Лихтенштајну, Србији, Аустралији и Аргентини, те су преведени на енглески, немачки, француски, шпански и пољски језик. Досад су изведене њене драме:  Ј.А.Т.О,  Радио Kундера, То Фуцк Бецаусе Wе Wант То, Трагична Смрт Економског Аналитичара, Небо је сиво и види се испушни димњак творничког постројења, Мобy плаy, Бијели бубрези, Наш одгој, Упутства за разумијевање једноплодних биљака.

Бели бубрези су до сада извођени у Театар &ТД, Загреб; Турма, Фестивал Интернатионал де драматургиа, Буенос Аирес, Аргентина као и на Трећем програму хрватског радија.

Премијера : 29.11.2019. у 20 :30 на сцени “ Петра Краљ “

 

© 2009-2015 Позориште Атеље 212
Установа културе, Светогорска 21, 11000 Београд, Србија
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Продукција и подршка
ComIT