Plakat

Vedrana Klepica

BELI BUBREZI

Rediteljka: Isidora Goncić
Dramaturg: Dimitrije Kokanov

Kostimografkinja: Mina Miladinović

Scenograf: Milan Miladinović

Kompozitorka : Irena Popović

Scenski pokret: Igor Koruga

Organizatorka: Jelena Fatić

Asistent organizatorke: Milica Bošković

Asistent dramaturga: Đorđe Kosić

Asistentkinja rediteljke: Jelena Pavlović

PODELA

JOVANA STOJILJKOVIĆ

KATARINA MARKOVIĆ

DRAGANA ĐUKIĆ

ŽELJKO MAKSIMOVIĆ

MARIJA JELIĆ

 

Beli bubrezi (u originalu Bijeli bubrezi) savremeni  dramski tekst sve uspešnije hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastarino kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.

Beli bubrezi su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulurni kontekst, Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.

Autorka  ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drama apsurda koja je značajna u sagledavanju repertoara Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozorištu, nakon što je diplomirala sa Joneskovim komadom Ćelava Pevačica na sceni Petar Kralj.

Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni  u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. Dosad su izvedene njene drame:  J.A.T.O,  Radio Kundera, To Fuck Because We Want To, Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara, Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja, Moby Play, Bijeli bubrezi, Naš odgoj, Uputstva za razumijevanje jednoplodnih biljaka.

Beli bubrezi su do sada izvođeni u Teatar &TD, Zagreb; Turma, Festival International de Dramaturgia, Buenos Aires, Argentina kao i na Trećem programu hrvatskog radija.

Premijera: 29.11.2019. u 20:30 na sceni „Petar Kralj“

 

PREUZMI TEKST PREDSTAVE

 

Autor je saglasan da Pozorište Atelje 212 može objaviti dramski tekst BELI BUBREZI na svom sajtu.

Zabranjeno je umnožavanje i svaki drugi oblik neovlašćenog komercijalnog korišćenja teksta.

Autor: Vedrana Klepica vedranak@gmail.com

 

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT