Plakat

 

 

Макс Фриш

ХОМО ФАБЕР (Homo Faber )

Превод: Олга Требичник

Редитељка: AНА ТОМОВИЋ

Драматуршкиња: Тамара Барачков

Сценографкиња: Љубица Милановић
Костимографкиња: Селена Oрб
Композиторка:  Невена Глушица

Сценски покрет: Маја Kалафатић
Видео: Душан Грубин

Организаторка: Јелена Твртковић
Асистент организаторке: Лазар Ненадић

Фотограф: Бошко Ђорђевић

 

Играју:

ВАЛТЕР ФАБЕР – СВЕТОЗАР ЦВЕТКОВИЋ
ХЕРБЕРТ ХЕНКЕ / ПУТНИК НА БРОДУ / ДОКТОР / МАКРО / ИНЖИЊЕР – СТЕФАН БУНДАЛО
ИВА / КУБАНКА / СТЈУАРДЕСА – ЈЕЛЕНА ПЕТРОВИЋ
САБЕТ – ЈОВАНА СТОЈИЉКОВИЋ
ХАНА – РАДМИЛА ТОМОВИЋ
МУЗИЧАР / ИЗВОЂАЧ – МЛАДЕН ЛУКИЋ

Валтер Фабер протогониста овог романа пролази кроз низ инцидентних и несвакидашњих ситуација у свом физичком и духовном кретању кроз живот. Он је швајцарски инжењер са бурном прошлошћу која отпочиње великом љубављу са јеврејком Ханом у освит Другог Светског рата, а који на путовањима кроз Северну и Јужну Америку пролази кроз узнемирујућу интроспекцију при сагледавању свог живота, својих погледа на свет, идеолошких превирања и емотивних нестабилности.

Хомо Фабер је прича о Валтеру Фабру и његовим путовањима на којима сам јунак проблематизује сопствени идентитет, индивидуалност, одговорност спрам својих одлука, сопствени морал и политичку позицију у друштву. Фабер се суочава са егзистенцијалистичким кризама, проблемом вере и животним усудом који је изван његове контроле – његова љубав према једној жени након разлаза бива замењена његовом кривицом и трагичком грешком у љубави према другој, значајно млађој жени.  Валтер Фабер је јунак који се кроз низ животних околности суочава са собом самим и бива поражен собом на самоме крају.

Роман Хомо Фабер је први пут објављен 1957. године, а по истом роману је снимљен и чувени филм Војаџер у режији Фолкера Шлендорфа (1991).

Премијера представе је заказана за 07.03. 2019. године на сцени Мира Траиловић.

Ово је друга режија Ане Томовић у Позоришту Атеље 212 у Београду. Пре режије Хомо Фафера, редитељка Ана Томовић је на сцени Петар Краљ режирала комад HalfLajf Филипа Вујошевића.

 

 

© 2009-2015 Позориште Атеље 212
Установа културе, Светогорска 21, 11000 Београд, Србија
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Продукција и подршка
ComIT