КОНСТЕЛАЦИЈЕ

Редитељка:

Саша Милавић Дејвис

Scene Image

Аутор: Ник Пејн

Превела: Маја Малетковић

Сценографкиња: Марија Јевтић

Избор костима: Саша Милавић Дејвис

Композитор: Божидар Обрадиновић

Асистент редитељке: Марко Јовичић

Организација: Јелена Твртковић

Организаторка на пракси: Кристина Крспогачин

Вођење представе: Миленко Адамов

Играју:

Роланд – УРОШ ЈАКОВЉЕВИЋ

Маријана – АНА МАНДИЋ

О представи

КОНСТЕЛАЦИЈЕ

КОНСТЕЛАЦИЈЕ

Констелације су премијерно изведене 2012. у Ројал Корту у Лондону и за кратко време су постигле велики успех. Ник Пејн је постао најмлађи добитник позоришне награде коју додељује Ивнинг Стандард, а комад је постављен на Бродвеју и стекао светску славу. Квантна теорија игра значајну улогу у овом комаду који је истовремено и “момак среће девојку” романтична комедија. Роланд, пчелар, на роштиљу упознаје Маријану, која се бави квантном космологијом. У једном тренутку она објашњава како се теорија релативитета која покрива сунце, месец и звезде коси са квантном механиком која се бави молекулима, кварковима и атомима. И размишља о могућности паралелне егзистенције у оквиру простора које конфликт ове две теорије отвара.
Ово је драма која показује деловање ове теорије у пракси, кроз однос двоје људи у паралелним универзумима. Комад истражује слободну вољу и улогу случајности у нашим животима.

ИЗВОДИ ИЗ КРИТИКА:

Режија Александре Милавић Дејвис је одговарајуће стилизована, дискретна и течна, а избор два млада глумца, Уроша Јаковљевића и Ане Мандић, пресудан је за успех представе, премијерно изведене у позоришту Атеље 212. Сцена је укусно, минималистички дизајнирана, отмено осветљена мноштвом висећих сијалица које се у различитом ритму и интензитету пале и гасе, на тај начин појачавајући или утишавајући динамику игре (сценографија Марија Јевтић). Млади глумци сталожено, прецизно и допадљиво играју Роланда и Маријану, пролазећи кроз различита психолошка стања, од егзалтираности проналаска нове љубави, преко гнева, ината и осветољубивости, због прељубе, до неминовно мучног суочавања са болешћу и смрћу.

Ана Тасић, Политика 19.04.2016.

Премијера: 15.04.2016. године