Plakat

Ежен Јонеско (Eugène Ionesco)
МАКБЕТ (Macbett)

Превод: Славка Чаваркапа

Режија: АНЂЕЛКА НИКОЛИЋ
Сценографија: Ивана Ловре
Костим: Борис Чакширан
Музика: Атила Антал
Сценски говор: Дијана Маројевић
Кореографија: Душан Мурић
Сарадња на изради костима: Елвира Дураковић
Организација: Јелена Твртковић

Играју:

Макбет: УРОШ ЈАКОВЉЕВИЋ
Леди Данкан: АНИЦА ДОБРА
Данкан: БРАНИМИР БРСТИНА
Банко, Макол: ДЕЈАН ДЕДИЋ
Пратиља Леди Данкан: ТАМАРА ДРАГИЧЕВИЋ / АНКА ГАЋЕША
Кандор, Болесник, Функционер: ВЛАДИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ
Гламис, Рањени војник, Болесник, Функционер: ИВАН МИХАИЛОВИЋ
Продавачицал, Рејверка, Болесница, Жена са кесама: ДРАГАНА ЂУКИЋ
Војник, Бесни војник, Официр, Секретар, Болесник, Бискуп: СТЕФАН РАДОЊИЋ
Војник, Рејвер, Батлер: ДУШАН МУРИЋ

Вођење представе: Јована Павић

Дизајн светла: Радомир Стаменковић
Дизајн звука: Драган Стевановић – Багзи

Премијера: 8.11.2015.

Јонесков „Макбет“ је савремена, универзална анализа свих свих људи моћи који се међусобно уништавају у непрестаној борби за власт. Та прича о борби за власт никада се не завршава, јер ниједна власт није стабилна ни просперитетна. Актуелност овог комада лежи управо у тој огољености воље за моћ, која се једина разазнаје у општој идеолошкој конфузији.

Јонеско је први пут приказан пред југословенском публиком на сцени Атељеa 212, у старој згради Борбе, 13.3.1958. године, када је била премијера његовог комада СТОЛИЦЕ, у преводу Иванке Павловић и режији Мире Траиловић. Сценограф је био Мића Поповић, а играли су: Славко Симић, Љиљана Крстић, Љиљана Марковић, Маја Чучковић, Никола Симић и Растислав Јовић.

ЕЖЕН ЈОНЕСКО
Рођен 26. новембра 1909. у румунском месту Слатина, као Еуђен Јонеску. Био је румунски и француски драмски писац, академик и један од утемељивача и водећа фигура театра апсурда.
Детињство је провео у Француској, а живот на релацији Париз–Букурешт. Прву књигу, збирку поезије Елегија за сићушна бића, објавио је у Крајови 1931. Писао је поезију и критику за бројне румунске и француске часописе, бавио се есејистиком и објавио више од тридесет драмских комада, којима је извршио преображај модерног театра. Његове антидраме, прожете сатиричим духом, на трагикомичан начин говоре о апсурду у савременом свету, смислу и бесмислу постојања, животу и смрти… Године 1950. у Паризу је премијерно изведена његова најпознатија драма Ћелава певачица, коју је, како сведочи у свом Дневнику, написао „сасвим случајно и само зато да би исмејао позориште“. Уследили су комади Лекција, Жак или покорност, Енглески без професора, Столице, Носорог, Неплаћени убица, Краљ умире, Лудило удвоје, Макбет и други, од којих се многи сматрају позоришном класиком. Макбет је био постављен у позоришту Rive gauche у Паризу 27. јануара 1972. у режији Жака Моклера (Jacques Mauclair).
Уз Семјуела Бекета, Јонеско је најзначајнија личност савременог позоришног израза и један од најизвођенијих драмских писаца 20. века. Умро је у Паризу, 28. марта 1994. године. Сахрањен је на гробљу Монпарнас.

 

© 2009-2015 Позориште Атеље 212
Установа културе, Светогорска 21, 11000 Београд, Србија
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Продукција и подршка
New City Company