Plakat

 

Aleksandar Popović

MREŠĆENJE ŠARANA

Režija: MILAN NEŠKOVIĆ
Dramaturgija: Jelena Mijović

Scenografija: Vesna Popović
Kostim: Marina Medenica
Asistentkinja kostimografa: Biljana Grgur
Kompozitor: Vladimir Pejković
Organizacija: Jelena Tvrtković
Asistentkinja organizatora: Jovana Pavić

Vođenje predstave: Jovana Pavić

 

Igraju:

Profesor- SVETOZAR CVETKOVIĆ
Mica- HRISTINA POPOVIĆ
Laza – VIKTOR SAVIĆ
Kum Sveta – NEMANJA OLIVERIĆ
Kumić Mita – IVAN JEVTOVIĆ
Bosa-DUBRAVKA MIJATOVIĆ
Vasa – NENAD JEZDIĆ
Gospava – DRAGANA ĐUKIĆ

 

“Mrešćenje šarana” je komad o prelomnim istorijskim trenucima, političkim previranjima i velikim društvenim promenama koje se paralelno događaju u jednoj kući, unutar mešovite porodice malih građana i seljaka, koji se, međusobno, bore za vlast i prevlast. Komično i apsurdno je koliko u toj borbi provejavaju i duševnost i ranjivost i smešna ljudska moralna posrnuća.

Kao i sam pisac, i ova predstava pokušava da mane svog naroda, one najgore osobine na neki način objasni i da, objašnjavajući, traži neki bolji put. “Mrešćenje šarana” se događa u turbulentnim vremenima i represivnom sistemu koji bude zver u ljudima. Čovek ima svoje animalno biće i ne treba se mnogo igrati sa njim. Ko pusti zver iz čoveka, taj je veliki zločinac. Ne bi nas mnogo trebalo izazivati da počnemo da jedemo rukom, da otimamo, da udaramo – da dignemo ruke od salvete, od tanjira, od kašike. Ne treba ruže gajiti u podrumu i zalivati ih vrućom vodom da bismo videli koliko su one otporne. Zna se šta s ružama treba raditi. Hoće vrlo brzo ruža da podivlja. Hoće čovek da podivlja.

Aleksandar Popović ponovo će se igrati na sceni Ateljea 212, na kojoj je pre 52 godine, 30. decembra 1964, izvođenjem farse “Ljubinko i Desanka” u režiji Radeta Markovića, započeo svoj pozorišni rad i život kao jedan od najoriginalnijih i najsmelijih autora srpske dramske književnosti i najveći modernista i revolucionar srpske posleratne drame.

Premijera: 17. maj 2016.

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT