Plakat

Биљана Рончевић/ Attila Antal
Нечији Анђео

Редитељ: АТИЛА АНТАЛ (Аttila Antal)
Сарадница редитеља: Биљана Рончевић
Композитор: Аттила Антал
Кореографи: Ања Николић и Аттила Антал
Костимографкиња: Вера Дамјановић
Инспицијенткиња: Милица Бошковић
Играју:
МИЛИЦА ЈАНКЕТИЋ
МИЛОШ ЛАЛОВИЋ
АЊА НИКОЛИЋ

„Жене које не разумеју силовање не могу се од њега ни одбранити.“
(Камила Паља, Секс, уметност и америчка култура)

Дуго смо тражили начин на који ова истинита прича треба да буде постављена на сцену. Пажљиво вагали сваку реч, сваки тон, јер је тема више него осетљива. Оно што се показало као слабост жртве постала је и наша слабост; саживели смо се са стањем гласа који заступамо, овим путем јавно, услед његове немоћи да проговори сопственим животом.
Полазна тачка јесте исповест, форма у којој сукоб не долази из сукобљавања између ликова већ из личне немогућности да се говори о трауми пред другима. Радња није у акцији, већ у трајању. Жртву не посматрамо споља, кроз оно што ради или трпи, него изнутра – кроз оно што каже да јој се десило.
Без скривања иза фикције ликова или стила, најтежи задатак је био учинити ову причу блиском, а подношљивом, наглашено рефлексивном, и тако скренути пажњу друштва на озбиљан проблем који се тиче свих нас, а о коме се упорно ћути. То ћутање на емотивном нивоу чини жртве готово осуђеним на живот у тишини и самоћи, а на интелектуалном, у најмању руку, несхваћеним.
Наша представа је етичка побуна против таквог друштвеног положаја не само жене, већ и сваке особе која се из неког разлога данас осећа пониженом.

© 2009-2015 Позориште Атеље 212
Установа културе, Светогорска 21, 11000 Београд, Србија
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Продукција и подршка
New City Company