Plakat

Едвард Олби (Edward Albee)
ПРИМОРЈЕ (Seascape)

Превод са енглеског: Владислава Гордић Петковић

Режија: СТЕФАН САБЛИЋ
Сценографија: Дарко Недељковић
Костим: Мариа Марковић
Видео: Full Frame studio
Организација: Јелена Твртковић

Играју:

Ненси: ГОРИЦА ПОПОВИЋ
Чарли: БРАНИСЛАВ ЗЕРЕМСКИ
Лесли: ИВАН МИХАИЛОВИЋ
Сара: ТАМАРА ДРАГИЧЕВИЋ / АНКА ГАЋЕША

Премијера: 3. март 2016.

Вођење представе: Миленко Адамов

Дизајн светла: Душко Ковачевић
Дизајн звука: Драган Стевановић Багзи
Маска и шминка: Дубравка Бушатлија

Реализација звука: Мирослав Петруљевић
Реализација видеа: Милош Станојевић

Фотографије: Игор Мандић

“Колико нам је познато живимо само један пут и шта би могло бити горе од тога да стигнемо до краја живота и схватимо да га уствари нисмо живели?”
Едвард Олби

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Снови детињства, дубоко скривени, панично освешћивање без решења и неочекивано брзо путовање наниже. Несрећни, не разумевајући ни сами због чега нас неки случајни окидач покрене, ми дотакнемо те снове и наш живот се урушава, јер тешко проналазимо решење.
Да ли је животињама боље јер немају осећања, свест? Тако је искључено зло, мржња, лажи, издаја, демагогија. Животињски свет лишен је страшног зла које само човек уме да произведе. Духовито и болно уметничко дело Едварда Олбија.
Стефан Саблић

ДОБРО КОНТРОЛИСАНИ МИНИМУМ

„…Драма SEASCAPE Едварда Олбија представља изазов за преводиоца од самог наслова – seascape је приморје, марина, обала, дакле простор уз море. Међутим, приморски предео је сасвим споредна ствар у заплету драме: њени јунаци су Чарли и Ненси, старији брачни пар који приликом летовања на мору сумира свој живот у ишчекивању скоре смрти. Дословно ниоткуда, појављују се два бића слична њима – мужјак и женка по имену Лесли и Сара – која тек треба да прођу еволуцију и постану људи. Лесли и Сара израњају из воде, вођени необјашњивом али неутаживом потребом да на копну пронађу нови живот. Дакле, приморски предео је тек рам за слику једне параболе о еволуцији, о стицању идентитета, о упознавању нових могућности. У речи seascape чујемо и реч escape која значи бег, и то ће нам разрешити недоумицу – реч је о бежању које је нужно везано за море. Док брачни пар бежи на море како би потрошио своје последње резерве виталности, чудни човеколики рептили беже из мора у потрази за новим животом. (…)
Одласком на летовање, брачни пар покушава да се отргне конвенционалном, строго контролисаном начину живота, рутини која чека немоћне старце – рутини којој би се Чарли радо препустио да није виталне и одлучне Ненси која се одупире старењу и смрти. Њихово последње летовање заиста ће бити другачије од свих других, а све будуће разгледнице садржаће причу о невероватном сусрету с морским створењима – причу којој се неће веровати.“
Владислава Гордић Петковић, Сцена, јан/феб 2002, стр. 109-113

 

© 2009-2015 Позориште Атеље 212
Установа културе, Светогорска 21, 11000 Београд, Србија
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Продукција и подршка
New City Company