Plakat

Тијана Грумић

СТВАРАЊЕ ЧОВЕКА

Редитељка : ИВОНА ШИЈАКОВИЋ

Лекторка : Љиљана Мркић Поповић

Драматург: Димитрије Коканов

Костимографкиња : Тијана Павлов

Сценограф: Вељко Стојановић

Сценски покрет: Aна Новицка (Anna Nowicka )

Композитор: Бане Јованчевић Кир

Видео: Влада Симић

Организаторка: Јелена Твртковић

Фотограф: Бошко Ђорђевић

Играју:

ИВАН МИХАИЛОВИЋ

МИЛОШ РУШИТОВИЋ

ИВАН ЈЕФТОВИЋ

ДРАГАНА ЂУКИЋ

СЛАВЕН ДОШЛО

РАДОМИР НИКОЛИЋ

НИКОЛА ЗЕЧЕВИЋ

 

Тијана Грумић је представница нове генерације драмских писаца у Србији данас. Она је већ етаблирана списатељица чији су комади играни на позоришним сценама у земљи (Врање, Чачак, Нови Сад). Драмски текст Стварање човека уврштен је у најужи избор на конкурсу Хартефакта за савремени драмски текст.

У овом комаду Грумић обрађује актуелну тему мигрантске кризе кроз емотивне наративе породичних релације браће, родитеља, деце… Она се бави и питањем медијске и уметничке репрезентације људске трагедије, на тај начин покушавајући да један глобални политички проблем сагледа из више различитих углова, а пре свега кроз појединачна интимна искуства својих ликова.

Комад је нека врста формалне парафразе драме Урнебесна тама немачког савременог драматичара Волфрама Лоца који је премијерно изведен прошле године такође на сцени Петар Краљ у режији Јоване Томић.

Стварање човека је још једна од представа којом Позориште Атеље 212 развија репертоарску стратегију подршке развоју савременог драмског текста. Реч је о праизведби домаће савремене позоришне драме. Проблем мигратција и избеглиштва редитељка представе проблематизује својим концептом кроз истраживања позиција моћи унутар једне затворене заједнице.

Ивона Шијаковић је своју редитељску и драматуршку каријеру након завршених студија позоришне режије на ФДУ Београд, развијала и градила у Немачкој, где је и сада докторант на примењеним позоришним студијама у Гисену.

Премијера представе Стварање човека је планирана на сцени Петар Краљ Позоришта Атеље 212 почетком децембра месеца 2018. године.

 

 

 

 

© 2009-2015 Позориште Атеље 212
Установа културе, Светогорска 21, 11000 Београд, Србија
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Продукција и подршка
ComIT