БЕЛИ БУБРЕЗИ

Редитељ:

Исидора Гонцић

Scene Image

Драматург: Димитрије Коканов

Костимографкиња: Мина Миладиновић

Сценограф: Милан Миладиновић

Композиторка: Ирена Поповић

Сценски покрет: Игор Коруга

Организаторка: Јелена Фатић

Aсистент организаторке: Милица Бошковић

Aсистент драматурга: Ђорђе Косић

Асистенткиња редитељке: Јелена Павловић

Играју:

Јована Стојиљковић

Катарина Марковић

Драгана Ђукић

Жељко Максимовић

Марија Јелић

О представи

БЕЛИ БУБРЕЗИ

БЕЛИ БУБРЕЗИ

Бели бубрези (у оригиналу Бијели бубрези) савремени  драмски текст све успешније хрватске списатељице Ведране Kлепице. Kомад на духовит, ироничан и сатиричан начин, вештим поетским језиком обрађује тему положаја жена у патријархату. Ауторка промишља дистопијску слику патријархално устројеног друштва, друштва које је у будућности све више ослабљено и девастарино капиталистичким механизмима трошења сопствених материјалних и духовних димензија.

Бели бубрези су драмски текст о женама у некој, рекло би се балканској, руралној средини, у будућности. У том недефинисаном времену и непрецизираном локалитету који неодољиво подсећа на наш овдашњи кулурни контекст, Kлепица поставља готово архетипске слике породичних, брачних и колективно женских пријатељских односа.

Ауторка  овим комадом на неки начин реферише на драматургију драма апсурда која је значајна у сагледавању репертоарa Позоришта Атеље 212 у Београду.

Редитељки Исидори Гонцић ово је други пут да режира у овом позоришту, након што је дипломирала са Јонесковим комадом Ћелава Певачица на сцени Петар Kраљ.

Kомади Ведране Kлепице су до сада извођени  у Хрватској, Великој Британији, Немачкој, Лихтенштајну, Србији, Аустралији и Аргентини, те су преведени на енглески, немачки, француски, шпански и пољски језик. Досад су изведене њене драме:  Ј.А.Т.О,  Радио Kундера, To Fuck Because Wе Want То, Трагична Смрт Економског Аналитичара, Небо је сиво и види се испушни димњак творничког постројења, Moby Play, Бијели бубрези, Наш одгој, Упутства за разумијевање једноплодних биљака.

Бели бубрези су до сада извођени у Театар &ТД, Загреб; Турма, Фестивал International de Dramaturgia, Буенос Аирес, Аргентина као и на Трећем програму хрватског радија.