06. marta 2019.

Premijera predstave “ HOMO FABER “ ( Homo Faber ) Maksa Friša u režiji Ane Tomović biće izvedena  07.03.2019. u 20.00 časova na Sceni “ Mira Trailović “ Pozorišta Atelje 212.

Igraju:

VALTER FABER – SVETOZAR CVETKOVIĆ
HERBERT HENKE / PUTNIK NA BRODU / DOKTOR / MAKRO / INŽINJER – STEFAN BUNDALO

IVA / KUBANKA / STJUARDESA – JELENA PETROVIĆ

SABET – JOVANA STOJILJKOVIĆ
HANA – RADMILA TOMOVIĆ
MUZIČAR / IZVOĐAČ – MLADEN LUKIĆ

 

Valter Faber protogonista ovog romana prolazi kroz niz incidentnih i nesvakidašnjih situacija u svom fizičkom i duhovnom kretanju kroz život. On je švajcarski inženjer sa burnom prošlošću koja otpočinje velikom ljubavlju sa jevrejkom Hanom u osvit Drugog Svetskog rata, a koji na putovanjima kroz Severnu i Južnu Ameriku prolazi kroz uznemirujuću introspekciju pri sagledavanju svog života, svojih pogleda na svet, ideoloških previranja i emotivnih nestabilnosti.

Homo Faber je priča o Valteru Fabru i njegovim putovanjima na kojima sam junak problematizuje sopstveni identitet, individualnost, odgovornost spram svojih odluka, sopstveni moral i političku poziciju u društvu. Faber se suočava sa egzistencijalističkim krizama, problemom vere i životnim usudom koji je izvan njegove kontrole – njegova ljubav prema jednoj ženi nakon razlaza biva zamenjena njegovom krivicom i tragičkom greškom u ljubavi prema drugoj, značajno mlađoj ženi.  Valter Faber je junak koji se kroz niz životnih okolnosti suočava sa sobom samim i biva poražen sobom na samome kraju.

Roman Homo Faber je prvi put objavljen 1957. godine, a po istom romanu je snimljen i čuveni film Vojadžer u režiji Folkera Šlendorfa (1991).

 

 

© 2009-2015 Pozorište Atelje 212
Ustanova kulture, Svetogorska 21, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Produkcija i podrška
ComIT