03. oktobra 2019.

 

Бели бубрези (у оригиналу Бијели бубрези) савремени  драмски текст све успешније хрватске списатељице Ведране Kлепице. Kомад на духовит, ироничан и сатиричан начин, вештим поетским језиком обрађује тему положаја жена у патријархату. Ауторка промишља дистопијску слику патријархално устројеног друштва, друштва које је у будућности све више ослабљено и девастарино капиталистичким механизмима трошења сопствених материјалних и духовних димензија.

Бели бубрези су драмски текст о женама у некој, рекло би се балканској, руралној средини, у будућности. У том недефинисаном времену и непрецизираном локалитету који неодољиво подсећа на наш овдашњи кулурни контекст Kлепица поставља готово архетипске слике породичних, брачних и колективно женских пријатељских односа.

Ауторка у овим комадом на неки начин реферише на драматургију драма апсурда која је значајна у сагледавању репертоар Позоришта Атеље 212 у Београду.

Редитељки Исидори Гонцић ово је други пут да режира у овом позоритшу, након што је дипломирала са Јонесковим комадом Ћелава Певачица на сцени Петар Kраљ.

Kомади Ведране Kлепице су до сада извођени у у Хрватској, Великој Британији, Немачкој, Лихтенштајну, Србији, Аустралији и Аргентини, те су преведени на енглески, немачки, француски, шпански и пољски језик. Досад су изведене њене драме:  Ј.А.Т.О,  Радио Kундера, То Фуцк Бецаусе Wе Wант То, Трагична Смрт Економског Аналитичара, Небо је сиво и види се испушни димњак творничког постројења, Мобy плаy, Бијели бубрези, Наш одгој, Упутства за разумијевање једноплодних биљака.

Бели бубрези су до сада извођени у Театар &ТД, Загреб; Турма, Фестивал Интернатионал де драматургиа, Буенос Аирес, Аргентина као и на Трећем програму хрватског радија.

У представи играју: ЈОВАНА СТОЈИЉKОВИЋ, KАТАРИНА МАРKОВИЋ, ДРАГАНА ЂУKИЋ и ЖЕЉKО МАKСИМОВИЋ.

Ауторски тим представе, уз редитељку чине: драматург Димитрије Kоканов, костимографкиња Мина Миладиновић, сценограф Милан Миладиновић, кореограф Игор Kоруга.

Организаторка представе је Јелена Твртковић.  Асистент драматурга је Ђорђе Kосић

© 2009-2015 Позориште Атеље 212
Установа културе, Светогорска 21, 11000 Београд, Србија
+381 11 3246 146, info@atelje212.rs
Продукција и подршка
ComIT