АКАДЕМИЈА СМЕХА

Редитељка:

Милица Краљ

Аутор: Kоки Митани

Превод са јапанског: Дарко Недељковић

Сценографкиња: Милица Бајић Ђуров

Костимографкиња: Селена Орб

Композиторка: Јања Лончар

Организатори: Јелена Фатић и Бошко Радоњић

Асистенткиња костимографкиње: Анђела Бајагић

 

 

Играју:

ГОРАН ЈЕВТИЋ

УРОШ ЈАКОВЉЕВИЋ

О представи

АКАДЕМИЈА СМЕХА

|

|

АКАДЕМИЈА СМЕХА

Драма савременог јапанског писца Kоки Митанија „Академија смеха“ заснована је на историјски истинитим чињеницама. Наиме, почетком II светског рата јапанска власт је увела дужност позоришног цензора који је прегледао и одобравао све драме које су се играле у позориштима Јапана. На овом историјском факту писац вешто гради комедију која се бави питањима слободе говора и уметничких слобода, односом власти према позоришту, али и питањем цензуре и личне и уметничке грађанске храбрости. Митани гради изузетну комедију истовремено постављајући питање имамо ли право на смех, на комедије у кризним временима.
Након скоро 50 година јапански комад је на репертоару једног српског позоришта , и то комад који је прави изазов за два врсна глумца.

Kоки Митани, јапански драмски писац, сценариста, глумац и редитељ, рођен у Токију 1961. године. Дипломирао је драматургију на токијском Нихон Универзитету. За свој рад у области драмске књижевности награђен је јапанским Орденом Пурпурне огрлице.
Драма „Академија смеха „ ( Wараи на Даигаку ) премијерно је изведена у токијском позоришту Аојама, након чега се изводи широм Јапана и у иностранству. Драма је награђена угледном јапанском Yоимури позоришном наградом. По њој је снимљен и филм у режији Хоши Маморуа и у продукцији Тохо студија.

Премијера ће бити у оквиру главног програма 31 Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ.