AМСТЕРДАМ

Редитељка:

Ива Милошевић

Scene Image

Ауторка: Маја Арад Јасур

Превела: Душица Стојановић Чворић

Драматург: Димитрије Коканов

Лекторка: Љиљана Мркић Поповић

Сценограф: Горчин Стојановић

Костимографкиња: Мариjа Марковић Милојев

Композитор: Владимир Пејковић

Организаторка: Јелена Фатић

Асистенткиња организаторке: Теодора Бараћ

Инспицијент: Миленко Адамов

Суфлерка: Теодора Бараћ

Играју:

ДРАГАНА ЂУКИЋ

АНА МАНДИЋ

ДЕЈАН ДЕДИЋ

МАРКО ГРАБЕЖ

Mузичар – ВЛАДИМИР ПЕЈКОВИЋ

О представи

AМСТЕРДАМ

AМСТЕРДАМ

Ово ће бити прво извођење комада Амстердам на српско-хрватском говорном подручју, дакле не само у земљи већ и у региону, као и прво извођење неког текста реномиране израелске ауторке Маје Јасур Арад на овим просторима.
За комад Амстердам ауторка је добила престижну награду за драмски текст Theatertreffen’s Stückemarkt prize у Берлину 2018. године. Kомад је имао премијеру у Енглеској у Orange Tree Teheatre у Лондону 2019. године.

Маја Арад Јасур (Maya Arad Yasur) је израелска драмска списатељица чија су дела продуцирана и извођена широм света, а преведена су на кинески, енглески, француски, пољски и немачки језик. Kао драматуршкиња сарађивала је на неколико пројеката српско-холандске ауторке Сање Митровић.

У центру збивања је главна јунакиња, израелска виолинисткиња која станује у Амстердаму и у поодмаклој је трудноћи. Једног дана мистериозни рачун за гас датиран још од 1944. године стиже на њену адресу на наплату. Овај догађај покреће низ узнемирујућих осећања и питања колективног идентитета, осећања изопштености, отуђености, неприлагођености. Ауторка комада сучељава трауматично наслеђе из прошлости са ситуацијама из садашњости креирајући специфичан нови контекст у коме се одвија радња.

Покрећући питања одговорности, сећања, идентитетске нестабилности, сентимента и трауме, ауторка вешто креира специфичан драмски предложак за игру који у формалном смислу кореспондира са савременим праксама драмског писма.

 

Представа је реализована уз подршку амбасаде Израела.

Премијера: 11.02.2022. године

Аутор је сагласан да Позориште Атеље 212 може да објави драмски текст АМСТЕРДАМ на свом сајту.

Забрањено је умножавање и сваки други облик неовлашћеног комерцијалног коришћења текста.