РЕВОЛТ

Редитељка

Јована Томић

Ауторка: Алис Берч

Превод: Радмила Радовановић

Редитељка: Јована Томић

Драматург: Димитрије Коканов

Сценографкиња: Јасмина Холбус

Костимографкиња: Селена Орб

Кореограф: Игор Коруга

Композитор: Лука Мејџор

Организатори: Jелена Фатић / Бошко Радоњић
Асистенткиња драматурга: Исидора Милосављевић

Асистенткиња костимографкиње: Нађа Вукореп
Израда маски и костимске реквизите: Благовеста Василева

Инспицијенткиња: Милица Дедић
Асистенткиња инспицијенткиње: Ђурђа Бојовић
Суфлерка: Анка Милић

Играју:

ЈОВАНА СТОЈИЉКОВИЋ

ТАМАРА ДРАГИЧЕВИЋ

АНА МАНДИЋ

УРОШ ЈАКОВЉЕВИЋ

АЛЕКСАНДАР ВУЧКОВИЋ

О представи

РЕВОЛТ

РЕВОЛТ

Представа Револт у режији Јоване Томић је настала према тексту чувене британске ауторке Алис Берч “Побуни се. Рекла је. Опет се побуни” у преводу Радмиле Радовановић.

Списатељица се огледно бави истраживањем положаја жене у позоришту и језику у патријархату. Побуна на коју текст позива јесте акција редефинисања и сталног преиспитивања тог места на које је жена друштвено нехотице стављена. Kроз низ духовитих сцена Алис Берч нуди обрте у пољу препознатљивих ситуација мушко-женских односа.

Берч је једна од најзначајнијих представница савремене британске драме 21. века. Ово ће бити прво извођење неког њеног комада на нашим просторима и језику. Добитница је значајних позоришних награда. За текст „Побуни се. Рекла је. Опет се побуни.“ Добила је „Џорџ Дивајн“ награду за најперспективнијег новог драмског писца/списатељицу; за комад „Анатомија самоубиства“ награђена је „Сузан Смитх Белкбурн“ наградом.

Честа је сарадница познате редитељке Kејти Мичел, која је и режирала праизведбе појединих њених комада. За представе Kејти Мичел драматизовала је познате романе као што су „Орландо“ Вирџиније Вулф и тирлогија „Обрис“ Рејчел Kаск. Берч је позната и као телевизијска и филмска сценаристкиња. Ауторка је сценарија за телевизијске серије „Нормални људи“ и „Разговори са пријатељима“, насталог према истоименим романима ирске ауторке Сали Руни. Једна је од сценаристкиња за популарну ХБО серију „Наследници“ (Суццессион).

Представа Револт је трећа режија Јоване Томић, једна од најистакнутијих редитељки своје генерације, у позоришту Атеље 212, али и њена прва режија на сцени „Мира Траиловић“. Претходно, је режирала „Бидерман и пиромани“ Макса Фриша, те неколико година касније текст „Урнебесна тама“ Волфрама Лоца.

Премијера: 23.12.2022. године

Аутор је сагласан да Позориште Атеље 212 може да објави програм ДРАМА О КРАЈУ СВЕТА  на свом сајту.

Забрањено је умножавање и сваки други облик неовлашћеног комерцијалног коришћења текста.