AMSTERDAM

Rediteljka:

Iva Milošević

Scene Image

Autorka: Maja Arad Jasur

Prevela: Dušica Stojanović Čvorić

Dramaturg: Dimitrije Kokanov

Lektorka: Ljiljana Mrkić Popović

Scenograf: Gorčin Stojanović

Kostimografkinja: Marija Marković Milojev

Kompozitor: Vladimir Pejković

Organizatorka: Jelena Fatić

Asistentkinja organizatorke: Teodora Barać

Inspicijent: Milenko Adamov

Suflerka: Teodora Barać

Igraju:

DRAGANA ĐUKIĆ

ANA MANDIĆ

DEJAN DEDIĆ

MARKO GRABEŽ

Muzičar – VLADIMIR PEJKOVIĆ

O predstavi

AMSTERDAM

AMSTERDAM

Ovo će biti prvo izvođenje komada Amsterdam na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle ne samo u zemlji već i u regionu, kao i prvo izvođenje nekog teksta renomirane izraelske autorke Maje Jasur Arad na ovim prostorima.
Za komad Amsterdam autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst Theatertreffen’s Stückemarkt prize u Berlinu 2018. godine. Komad je imao premijeru u Engleskoj u Orange Tree Teheatre u Londonu 2019. godine.

Maja Arad Jasur (Maya Arad Yasur) je izraelska dramska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

U centru zbivanja je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

 

Predstava je realizovana uz podršku ambasade Izraela.

Premijera: 11.02.2022. godine

Autor je saglasan da Pozorište Atelje 212 može da objavi dramski tekst AMSTERDAM na svom sajtu.

Zabranjeno je umnožavanje i svaki drugi oblik neovlašćenog komercijalnog korišćenja teksta.